“Naturalne” antybiotyki
Antybiotyki odkryte zostały dopiero 1929 roku, gdy wyselekcjonowano penicylinę. Od tego czasu stały się „cudownym lekarstwem” na wszystko. Podawano je zarówno zgodnie z przeznaczeniem jak i w przypadkach zupełnie nieuzasadnionych. Efektem masowego stosowania syntetycznych antybiotyków stała się populacyjna lekooporność skutkująca powstawaniem coraz częściej szczepów wirusów odpornych na ich działanie. Nie bez znaczenia są także niepożądane właściwości syntetyków – począwszy od niszczącego działania na florę bakteryjną niezbędną do prawidłowego funkcjonowania organizmu, poprzez występowanie alergii i wyniszczania narządów.
Przecież od tysiącleci znane są występujące w przyrodzie “naturalne antybiotyki”, których zażywanie przynosi takie same efekty, jak w przypadku syntetyków, natomiast nie wykazują żadnych skutków ubocznych. W Polsce od wieków stosowane były:
• czosnek, najbardziej popularny antybiotyk, który dzięki zawartości allicyny zdolny jest do niszczenia paciorkowców oraz gronkowców. Badania wykazują, że działa silniej od penicyliny a jego systematyczne spożywanie zwalcza szkodliwe dla organizmu drobnoustroje. Stosowany w przeziębieniach, grypach, w tym tzw. grypie jelitowej;
• cebula stosowana w przypadku leczenia górnych dróg oddechowych. Dzięki zawartości allicyny oraz fitoncyd nie tylko hamuje rozwój bakterii, ale także zwiększa wytwarzanie śluzu w gardle, dzięki czemu łagodzi kaszel;
• chrzan wykorzystywany w leczeniu przeziębień, kataru i zapalenia zatok. W swoim składzie posiada zdrowotne fitoncydy i lizozym działające antywirusowo i przeciwgrzybicznie. Posiada także właściwości wykrztuśne. Wspomaga także leczenie anemii i chorób nowotworowych;
• żurawina – antybiotyk wykorzystywany w leczeniu stanów zapalnych układu moczowego. Zawiera proantocyjanidynę oraz kwas hipurowy zwalczające bakterie z grupy e-coli. Chroni także przed chorobami dziąseł;
• kit pszczeli, czyli propolis dzięki zawartości 300 składników organicznych stanowi barierę dla wszelkich drobnoustrojów. Wykorzystywany w leczeniu i wspomaganiu leczenie wszelkich infekcji wirusowych, grzybiczych oraz bakteryjnych. Doskonale wzmacnia układ odpornościowy.
Przedstawione powyżej “naturalne antybiotyki” są w kulturze polskiej rozpowszechnione od wieków. W przyrodzie światowej istnieje znacznie więcej naturalnych perełek, takich jak imbir, oregano, bazylia czy też grejpfrut. Warto więc sięgnąć do naturalnej apteczki zwłaszcza w okresie jesiennej i zimowej aury.
Oczywiście powyższą publikację należy traktować w kategorii ciekawostki i nigdy nie należy podejmować się leczenia jakichkolwiek chorób samodzielnie, bez konsultacji z lekarzem.